top of page

BOŞANMA DAVASINDA ALINABİLECEK GEÇİCİ TEDBİRLER NELERDİR ?

  • Yazarın fotoğrafı: Fevzi Öztaş
    Fevzi Öztaş
  • 3 Oca
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 Mar

Bu yazımızda boşanma davasında alınabilecek geçici tedbirler nelerdir bunlardan bahsedilecektir. Boşanma davası devam ederken bazı tedbirlerin alınması zorunluluğu doğabilir. Boşanma davasının devamı sırasında hakimin, ortaya çıkabilecek mali sorunlar, çocukların durumu gibi konularda tedbir niteliğinde kararlar alabileceği medeni kanunda belirtilmiştir. Maddede alınabilecek tedbirler tek tek sayılmamış genel bir kapsam çizilmiştir.

 

Boşanma davası devam ederken ortaya çıkabilecek sorunlardan biri ortak konutta kimin yaşayacağıdır. Bu hususta taraflar arasında bir anlaşma yoksa hakim ortak konutun bir eşe tahsisine karar verecektir. Boşanma davası devam ederken eşlerin birlikte yaşayamayacağı düşünüldüğünde ortak konutta sadece bir eş yaşayabilecektir. Ortak konutta yaşamak hangi eş için daha elzemse, eşlerin maddi durumu ihtiyaçları gibi hususlarda dikkate alınarak ortak konut bir eşe davanın devamı süresince tahsis edilir.

 

Boşana davası devam ederken eşler arasındaki evlilik birliği sona ermemiştir, devam eder. Bu nedenle evlilik birliğinin eşlere yüklediği görevlerde son bulmaz. Eşlerin birbirlerine karşı bakım yükümlülüğü de devam eder. Bu yükümlülüğün devamından dolayı mahkeme bir eşin diğerine mali olarak yardım etmesine karar verebilir. Kararlaştırılan bu maddi yardım tedbir nafakasıdır. Dava açıldıktan sonra mahkemece tarafların sosyal ve ekonomik durum araştırılması yapılır. Bu araştırmadan sonra tarafların mali durumlarına göre mahkemece bir eş lehine tedbir nafakasına hükmedilebilir. Geçimini sağlayamayan eş lehine takdir edilen tedbir nafakasında kusur araştırması yapılmaz.

 

Derdest olan bir boşanma davası sırasında en önemli konu çocukların durumudur. Çocukların hangi eşin yanında kalacağı, velayetten kaynaklanan yetkileri hangi eşin kullanacağı önemlidir. Boşanma davasının davası devam ederken çocukların hangi eş ile birlikte kalacağı mahkemece belirlenmelidir. Bu karar verilirken dikkat edilmesi gereken husus çocuğun menfaatidir. Velayetin tedbiren eşlerden verilmesi durumunda çocuk lehine tedbir nafakasına da hükmedilebilir. Çocukla birlikte yaşamayan eş böylece çocuğun giderlerine katılır.

 
 
 

Comments


© 2024 Öztaş Hukuk tarafından düzenlenmiştir. Tüm hakları saklıdır. 

  • LinkedIn
  • Twitter
bottom of page